Алигаторова костенурка – Отглеждане

Алигаторовата костенурка (Macrochelys temminckii) е най-голямата сладководна костенурка в Северна Америка. Алигаторовата костенурка се характеризира с голяма, тежка глава и масивна опашка. Карапакса / е горната, изпъкнала част от черупката на костенурката, изградена от плътно свързани кости и покрита с рогови щитчета / притежава три реда гребенести рогови щитчета, придаващи зловещ вид.

Окраската е сива, кафява, черна или маслиненозелена. Около очите може да се забележат лъчеобразни жълтеникави петна, придаващи контури на окото и служещи за камуфлаж.

Повърхността на устната кухина е също с характерен камуфлаж. Върха на езика притежава червеообразен израстък, служещ за примамване на малки рибки. Този метод за лов се наблюдава при по-големите екземпляри, като могат да стоят над час с отворена уста, докато жертвата дойде.
Челюстите на алигаторовата костенурка са изключително мощни и могат да нанесат сериозни увреждания на евентуален нападател. За това не се препоръчва за начинаещи в хобито. Карапакса може да достигне до 80 cm, а теглото на подобен екземпляр е около 80 kg. Мъжките екземпляри обикновено са по-големи от женските.

Непотвърден рекорд в теглото е 180 кг при екземпляр, хванат в река Неосо, Канзас през 1937 г., но най-големия документиран екземпляр е този на зоологическата градина в Чикаго- Илинойс.

Нека само да вметнем, че тези животни се отглеждат в големи пространства и това дава предпоставка на влечугото да се развие до тези размери, в терариумно отглеждане са далеч по-малки. 🙂

Ние от Jivaexzotika се стараем винаги да помогнем на нашите клиенти с правилното отглеждане на всяко животно взето от нас. Надяваме се и с тази статия да вдъхнем увереност на всеки ентусиаст, желаещ да отглежда това уникално чудовище у дома. 🙂

Терариум: В началото са с малки размери и не растат много бързо, така че можете да бъдете в аквариум с 80х40х40 см или удобен за вас по-малък или по-голям размер. Ние разработваме по размери различни терариуми и аквариуми, така, че винаги сме насреща. 🙂

Влага и вода: Алигаторовата живее предимно във водна среда, като бавно течащи потоци, езера и блата. Желателно е да имат островчета, за да излизат да се напичат, разгледайте предложенията ни за естествени дървени украшения, те са най-подходящи за костенурките.

Температура и осветление: Температурата във водата трябва да е 25-27C , по-ниска температура не е желателна, защото бебетата умират, а по-големите екземпляри изпадат в хибернация. UVB не е необходима, ако не искате да отглеждате живи растения в терариума, за да ви е по-красиво у дома. За допълнително осветление, винаги можете да използвате и LED, за костенурката е без значение, желателно е вечер да се изключва, за да може животното да спи.

Субстрат: Едър пясък, камъчета. Всичко което наподобява нейната среда за местообитание.

Храна: Алигаторовата костенурка по предпочитание е хищник, но може да бъде и мършоядна. Поглъща всичко, което може да улови. Естествената и храна се състои предимно от риби, безгръбначни, земноводни и мърша, но се знае, че яде и змии, водна растителност и дори други костенурки.

Наш съвет е да пуснете малки рибки ( не по-големи от костенурката, за да не я притесняват) при вашата костенурка, които ще й бъдат естествена храна и отделно ще почистват остатъците от храна след нея.

В терариуми условия може да се храни с почти всякакъв вид месо, включително гризачи, телешко, пилешко и свинско.

Този вид костенурки са изключително красиви, лакоми и лесни за отглеждане. Трябва само собственикът й да внимава с посягането към нея, тъй като хапят изключително болезнено, винаги хранете с пинцети, а не от ръка. Никога не посягайте към главата, а от към задната част на тялото, тъй като са с дълъг врат и много остър клюн.

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest