Амазонска млечна жаба – отглеждане

Амазонската млечна жаба / Trachycephalus resinifictrix/ е един екзотичен, все още рядък и много любим скъпоценен камък в тераристичната корона.
Тези жаби стават сравнително големи, могат да живеят на групи и отглеждането им е сравнително лесно, а красотата им е повече от всеизвестен факт.
Плюсовете са толкова много, че спокойно бихме могли да кажем, че са подходящи и за начинаещи в хобито.

Всички ние от екипа на Jivaexzotika винаги сме готови с радост да ви консултираме при избор на нов или първи екзотичен домашен любимец. Надяваме се статията за този прекрасен вид да ви хареса.
Приятно четене!

Терариум: Терариум с размер 40х40х50 см , е напълно достатъчен за 2-4 бр жабки. Ако искате по-малък, консултирайте се с нашите специалисти, които ще помогнат за правилната декорация и големина на терариума.

Температура и осветление: Температурата трябва да е 23-29°C през деня и 19-22°C през нощта. Това лесно се достига и с леко нагревно килимче, което може да поставите от външната страна на терариума. Тези жабки спокойно може да се отглеждат с живи растения, което ще направи хабитата им още по-красив и удивляващ! Представете си мини джунгла у дома и приятните звуци от тези жабки идващи отвътре. Ако ще използвате растения, а и за да подхраните интресния цвят на животното си, ще ви трябва UVB лампа 5% .

Вода и влажност: Амазонската млечна жаба обитава влажните екваториални и тропични гори, те живеят в близост до водоеми, водопади и езера.
Влагата в терариума трябва да е голяма: 80-95%, това може да се поддържа с помпена система или с пръскане с пулверизатор 2-3 пъти дневно. А ако искате да си го направите по-екзотично, можете да използвате и уред за мъгла, който също много помага за поддържането на влага в терариума. Тези жабки пият вода от капчиците по стъклото и растенията, но е хубаво да си имат и плитък съд с вода, за всеки случaй.
Субстрат и обзавеждане: Комбинацията на хидро топчета и сфагнум мъх е една от най-добрите за отглеждане на млечни жаби. За обзавеждане, може да използвате всичко, което ви хрумне, живи и изкуствени растения, камъни, корк, лиани и др.
Храна: Хранят се с малки на размер насекоми : щурци, брашнени червеи, малки хлебарки (b.dubia) и др. Желателно е за брашнения червей да имат купичка за храна, за да не се заравя и да не могат да го изядът. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е поръсването с калций на храната, която ще им предлагате, за да растат здрави вашите екзотични любимци. Докато все още не са станали на повече от година е желателно да храните млечните си жабки всеки ден или през ден ( тук зависи от вас и наблюденията ви над тях, ако прецените , че стават дебели и не се движат много, ще направите храненето през ден). Когато вече са големи възрастни индивиди, може да давате насекоми 2-3 пъти в седмицата.
Субстрат и обзавеждане: Комбинацията на хидро топчета и сфагнум мъх е една от най-добрите за отглеждане на млечни жаби. За обзавеждане, може да използвате всичко, което ви хрумне, живи и изкуствени растения, камъни, корк, лиани и др.

Интересно!

Женските са по-големи от мъжките индивиди, те достигат размери между 7-12 см. Продължителността на живота на тези жабки е между 5-10 г.

Съвет- Не ги вземайте много често в ръце, човешката кожа е солена и това представлява лек дискомфорт по кожата на жабата.

ВАЖНО!- Ако искате по-чист терариум, отделно ще знаете, че жабките ви винаги ще имат някой лек запас от храна, то вземете си изоподи, те ще почистват отлично органичните отпадъци в терариума ви!

Какво представляват изоподите и защо са толкова важни за вашия терариум –> Вижте тук

Тези жабки са наистина много вдъхновяващи, красиви и много интересни. Построете един малък екзотичен свят у дома и се наслаждавайте на спокойствието, което ще ви дава.
www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest