Африканска жаба бик (bullfrog) – отглеждане

Този вид жаба е много подходящ за начинаещи, расте сравнително бързо и си има свой си чар.
Напият екип направи базова статия за това как да си отглеждате такъв вид жаба у дома.
Ако имате някакви въпроси, ние сме насреща да ви помогнем.

Терариум:
Удобно е да се отглеждат в пластмасови кутии, но ако искате естетически издържан терариум – стъкленият е добър вариант. Този вид жаба обича да рови и трябва да сложите растения с добра и силна коренова система.

Температура:
Африканските жаби бикове изискват почти постоянна температура на въздуха от 23- 24 С.  Желателно е да не падат в стаята тези градуси.
През зимата ако е хладно и няма как да се затопли животното , то това се постига най-добре чрез залепване на топлинна подложка на половината под на стъкления терариум. Тази нагревателна подложка се регулира с помощта на термостат , за да се гарантира, че температурата остава постоянна и няма да убиете жабата си.

Тъй като стъклото се нагрява само от едната страна, това също създава малък температурен градиент в заграждението, което позволява на жабата да се затопли или да се отдалечи, за да се охлади.

Ако животното е в пластмасова кутия, то е хубаво стайната температура през студените месеци да е поне 26 градуса.

Вода и влага:
Влага се поддържа по 2 задължителни начина – прясна вода в плоската купичка, която имитира локва и пулверизиране с пулверизатор за вода – всяка вечер. През лятото ако виждате , че е сухо може да се прави сутрин и вечер. Тук е тънкия момент да следите субстрата – не трябва да е много мокър и да е тиня. Защото тя ще образува мушици, което не  е добре за животното, както и няма да е комфортно и за вас. НО да не е и сух защото жабата поема влага чрез кожата си.
Поддържайте относителна влажност между 60 – 80% в терариума, най-лесно става с пулверизатор и достатъчно голяма купа с вода, в която може да побере жабата. Ако влажността падне под 60%, това може да има неблагоприятно въздействие върху цялостното здраве на жабата.

Субстрат и обзавеждане:
Африканските жаби бикове са сухоземни жаби, но все пак трябва местообитанието им да е  влажно.  Най-добрият начин да направите това е като покриете пода със смес от кокосов субстрат и/ или свагнум мъх. Хубаво е да има и басейн, така ще се чувства най-добре, може да добавите и сладководни рибки във водата.

Съвет: Ако вземате камъни и дървени клони от природата, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ги изварете преди да ги сложите в терариума на своят домашен любимец. Камъните е желателно да са речни, за да не се пореже жабката, когато се катери по тях. Клоните трябва да са от широколистно дърво, защото от иглолистните смолата е токсична за този вид.

Хранене:
Африканските жаби бикове са насекомоядни и месоядни жаби. Типичен ловец, който дебне плячката си. Обича и да ловува, но за да й организирате лов трябва да се подготвите.
Как става това – отделете друга кутия, където няма субстрат, защото тези жаби са много лакоми и не е желателно да се наяждат с него.
Пуснете я в достатъчно дълбока кутия или съд, за да не скочи и му предложете плячката. Каква може да бъде тя?

Диетата с жива храна трябва да бъде с високо съдържание на протеини и сравнително лесна за смилане.
–  Кафевият домашен щурец е много добра и активна храна.
– Хлебарки дубия
– Кралски червей – Morio
– Восъчен и калциев червей.
– Африкански скакалец
Допълнително може да й давате и малки новородени мишлета, но с  дълга пинсета за хранене  и пред устата й.

Ако жабата ви изглежда неестествено голяма, намалете храненето, няколко дни без храна или в по-малки количества не са проблем. Можете да им разнообразявате менюто всекидневно, ВАЖНО е да запомните, че всичко което им предлагате като храна задължително се напудря обилно с калций!

ВАЖНО!
Чувствителна кожа! Както при всички жаби, боравенето трябва да се извършва само когато е абсолютно необходимо, тъй като кожата им е много чувствителна. За жалост постоянното гушкане, галене и пипане при тях не са много желателни, но това не пречи да се любувате на нейната красота, гледайки я.
Ако се налага да я пипате, за да я извадите или да извършите дадена манипулация , то си вземете ръкавици без талк или добре измити сами със вода ръце ( без препарати по тях).
Пушенето в стаята където е жабата е строго забранено. Както повечето животни от този разред и жабата Бик диша и чрез кожата си. Цигарен дим, парфюмни изпарения и ароматизатори дразнят животното и го разболяват. Избягвайте да има около него.

Pin It on Pinterest