Бирмански питон – отглеждане

Бирманският питон /Python molurus bivittatus/, е голяма неотровна змия от семейство Питонови, срещана в много тропически и субтропически региони на Южна и Югоизточна Азия. Често може да бъде открит в близост до вода и понякога обитава водоеми, но може да живее и по дърветата, когато са малки. В дивата природа средната дължина на вида е 3,7 м., но има сведения за екземпляри, достигащи и до 7,5м.

Бирманските питони, поради своята послушна природа и непретенциозни изисквания, са сред най-подходящите от големите змии като терариумни животни.

Ние от екипа на Jivaexzotika се постарахме да създадем тази статия с много предварителни проучвания, за да предоставим адекватна информация да правилното отглеждане на този вид.

Терариум: Най-важното е терариума да е трябва обезопасен. В крайна сметка следващите изисквания са по-маловажни, след като змията изчезне и се завре “ в онази дупка в стената зад пералнята”, защото сте забравили да заключите или затворите терариума.

Размерът на терариума/заграждението трябва да бъде достатъчно голям, за да позволи на змията разумно движение. Бирманските питони са земни змии,

които прекарват по-голямата част от времето си на земята, така че пространството на пода в заграждението им ще бъде по-важно за животното, отколкото височината на клетката.
Докато е бебе ще изисква доста по-малко пространство, но имайте в предивд, че тя нараства доста бързо. Разбира се, по-големите индивиди ще се нуждаят от повече пространство, 100-килограмово животно ще се нуждае от подова площ с размери поне 120 x 250 см. Препоръчваме на терариума или заграждението да има приблизително площта на пода, равна на четири до шест пъти по-голяма от площта на самата змия, когато е в намотка.

Терариума или клетката също трябва да има врата/врати, които позволяват лесен достъп, нормално и удобно обслужване от ваша страна.

Съвет: Желателно е да има едн отор за хранене и един отвор за обслужване на животното -почистване, изваждане и др.

ЗАПОМНЕТЕ – ключалките са изключително важни и не трябва никога да забравяте да ги заключвате!

Терариумът ви може да бъде изцяло дървен, но задължително да има стъклен или плексигласов прозорец. Трбва да има добра вентилация, за да не развие животното респириторни проблеми.

Топлина и осветление: Температурата трябва да е в най-топлата си част 32 градуса , а в студената част 26 градуса, по-хладни температури са допустими през нощта. През зимата е нормално животното да откаже хранене, защото изпада в хибернация и може температурата да спадне с 1-2 градуса.

Тъй като бирманските питони изискват температури над тези, които считаме за удобни в нашите домове, е необходимо да се повиши температурата на заграждението с допълнителен източник на топлина желателно е килимчето да се постави в страните / стените на терариума. Също така нагревателят е задължително да бъде контролиран от терморегулатор, сондата на който да бъде поставена на нивото на змията.

UVB не е необходима, този вид са активни предимно вечер и обичат да си почиват в скални или земни дупки през деня.

Вода и влага: Този вид обича водата, преди смяна змията много обича да се кисне, за това е желателно съдът да е голям и тежък, за да не го преобърне. Когато порасне не е проблем да я къпете в банята, но само с хладка вода! Всякакъв тип козметика е забранен!

Влажността е много важна, защото са животни идващи от дъждовните гори на Азия и Индонезия. Тя трябва да варира между 50-60%, а докато сменя кожа да се повиши до 80-90%. В случай, че влажността е прекалено ниска питонът може да получи дихателни проблеми, а ако е прекалено висока това дава възможност на бактериите да се развиват по-лесно. Влажността в терариумът се контролира с помощта на влагорегулатор.

Субстрат и обзавеждане: Едър и ситен буков чипс. В природата, когато змиите не се препичат или ловуват, те се крият на тъмно.

Храна: Мишки, плъхове, зайци, пилета, кокошки и други в зависимост от размера на животното.

Поведение: Бирманските питони, поради своята послушна природа и непретенциозни изисквания, са сред най-подходящите от големите змии като пленени животни. Трябва да се внимава изключително много, да сте спокойни и да работите уверено и бавно с вече пораснала змия, тъй като това животно е доста голямо и всяко невнимание от ваша страна, може да е доста неприятно и за двете страни.

Змиите имат само ограничена способност да разсъждават.

Стопаните трябва да научат змията, че не всеки път, когато вратата в клетката/ терариума й се отвори, ще бъде хранена. Ако със змията се борави рядко и по-голямата част от взаимодействието й със стопанина й се случва по време на хранене, това кондициониране се засилва и тя става нападателна.
Особено при големите змии е важно животното да се научи да разграничава времето за хранене от други времена, а вие от вечерята му.

Няма да има значение за вас какви мисловни процеси са довели до сегашната ви ситуация, когато устата на змията се е вкопчила в тялото Ви. Това означава, че е много добра идея да сте наясно с местоположението и ориентацията на змията си при хранене или при обслужване на клетката/ терариума. Ако змия се държи нервно и започва да дебне, то при отваряне на терариума, леко я потупайте по носа с куката, докато сте сигурни, че животното не иска да ви нападне. Това обикновено е достатъчно, за да уведомите питона, че не е време за хранене и трябва да се успокои. Също така е най-добре да не се настанява повече от една змия в терариум и е важно да не се хранят повече от една едновременно в терариум.

Този вид е уникален!

Имат доста по-голямо търпение от много змийски гиганти и при правилна социализация са доста общителни и спокойни, което ще направи вашето съжителство далеч по-лесно и пълно с приятни моменти.

Съвет: Ако сте решили да отглеждате толкова голяма змия, е желателно да се консултирате с човек, който има опит с този вид.

СЪВЕТ: След като мине 2 метра, на всеки метър на животното трябва да има по 2ма човека и да сте подготвени с пулверизатор със спирт, при случай, че животното е доста голямо. При манипулация на животното НИКОГА да не се изпуска от очи главата на животното и никога да не обслужвате животното сами.

www.jivaexzotika.bg

текст: Радост Филипова-Кубра, и с любезното съдействие на Niki Petkov

Pin It on Pinterest