Дървесна жаба на Уайт – Отглеждане

Жабата на Уайт / Litoria caerulea / е австралийска дървесна жаба, която с напредването на хобито става един от най-разпространените видове жаби за отглеждане в домашни условия. Не са притенциозни, гледат се много лесно, хапват със завиден апетит, а цветовете им варират от най-различни нюанси на кафяво, зелено и синьо.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ? : Заради това, че умеят да си сменят цвета от зелен на шоколадово кафяв, са вдъхновението на Джоан Ро̀улинг да ги добави в книгите си за Хари Потър, като десертни шоколадови жаби!

п.с. Знаете ли, че самата писателка притежава жабарник с такива приятелчета?

Тези жабки имат много врагове в природата и успяват да сменят цвета си, спрямо обкръжаващата ги среда на зелен или син до кафяв. Синкавия цвят варира от тъмно син до тюркоаз. Това се дължи на ензим в кожата им, подобен ( но не толкова добре развит), като този при хамелионите.

Тук ще ви дадем няколко съвета как да си отглеждате една таката жабка у дома.

Терариум: Терариум с размери 40х40х40 е напълно достатъчен, но запомнете, че в него не трябва да се гледат повече от един мъжки и една женска. Мъжките са силно териториални и се бият. Температура и осветление: Температурата трябва да е 25-30°C. през деня и 21-23°C през нощта, това лесно се постига с нагревно килимче или лампа, но задължително тя трябва да е с предпазна клетка, за да не се изгори жабата). А ако в домът ви е топло ( т.е поддържате тези температурни стойности) , може и да не вземете никакъв отоплителен уред. Осветлението е изключително важно, трябва да има UVB 2% или 5% лампа, която е полезна както за животното, така и за живите растения в терариума, които ще засадите.
Вода и влага: Този вид се среща в природата в Австралия, Нова Гвинея, Индонезия , чийто хабитат са влажните екваториални и тропични гори, където живеят близост до водоеми и езера. За това влажността е изключително важна за тях и трябва да е 50-60%. Това може да се поддържа с комбинация от голяма купа за вода от където жабката и ще пие вода, но ЗАПОМНЕТЕ – нивото на водата трябва да е до колената на жабата, този вид не може да плува! Както и регулярно пръскане. с пулверизатор. Изградете си навик да я пръскате с престояла ( поне 24 ч) вода със стайна температура поне 2 пъти на ден.
Субстрат и обзавеждане : Комбинацията от сфагнум мъх, хидро топчета и кокосов субстрат е най-добрата от всичко, което можете да сложите в терариума на вашата жабка. Обзавеждането е много важно, за да се чувства комфортно вашата жабка, може да добарвите декоративни изкуствени растения ( те са по-лесни за почистване) или живи растения, но трябва да бъдат влаголюбиви такива са бромелията, папратта, орхидеята, фикусът и др. Естествено трябва да има и дървени клони, ако се вземат от природата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да запомните да са от широколистно дърво – бреза и слива са най-удачни. А ако желаете, можете да вземете корк, палмови клонки и др. Задължително е да има в терариума плитък съд с вода, като водата трябва да бъде подменяна ежедневно.
Храна: Жабата на Уайт е изцяло насекомоядна, обича да похапва щурци, брашнен червей, копринена буба, хлебарки, дъждовни червеи ( но трябва да сте сигурни, че са от местност, където не е пръскана с препарати. Много развъдчици си отглеждат сами такива червеи, за да са сигурни, че отглеждат жабките си правилно) . Задължително е използването на калций за дървестни жаби, който се поръсва върху насекомите. Подрастващите жабки трябва да се хранят всеки ден, а възрастните през ден. Важно е да наблюдавате жабата си, ако тя стане прекалено дебела е желателно да започнете да и давате храна през два дни например, докато възвърне фигурата си, но за да се избегне това много опитни тераристи съветват да не се научават жабите да ядът от ръка или пинцети, а да се пуска храната им и те да си я ловят сами в терариума, така са принудени да се движат повече.
www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest