Жаби Pac-Man – отглеждане

Жабите Pac-Man / Ceratophrys ornata / се предлагат в най-различни цветни форми и са известни с много общи имена (аржентински рогати жаби, богато украсени с рога жаби, рогати жаби и др.).

Поради бързата си адаптивност , лесно отглеждане в терариуми условия, в и наличието на екземпляри с различни морфи, Pac-Man са страхотни домашни любимци, подходящи и за начинаещите в хобито.

Възрастните мъжки са по-малки 10-12 sm в дължина в зависимост от вида, а женските могат да достигнат дължина от 10 до 18 см. Продължителността на живот на тези уникални жаби е 15 години в плен.

Терариум: Този вид са хищници, които дебнат и чакат на едно място плячката си. Те прекарват по-голямата част от времето си “погребани”в субстрата с очи (и рога при някои видове) над него.
Поради това, не е необходимо терариума да е просторен. Бебетата могат да се държат в малки пластмасови заграждения за влечуги, докато възрастните могат да бъдат затворени в заграждения от 30x30x20/см.

Жабите Pac-Man идват от влажните райони на джунглата на Южна Америка. Те прекарват по-голямата част от времето си заровени в листата, мъха или друга растителност на пода на джунглата в очакване да дойде храната. Поради това всъщност не се изисква специализирано UVB осветление, тъй като те не получават много пряка слънчева светлина в природата. Въпреки че осветлението не е задължително, все пак е добра идея да осигурите малко светлина, за да направите терариума визуално привлекателе и да поддържате правилни цикли ден и нощ. Това може да се постигне с луминесцентни крушки и led осветление.

Вода и влага: Поддържайте относителна влажност между 60 – 80% в терариума, най-лесно става с пулверизатор и достатъчно голяма купа с вода, в която може да побере жабата. Ако влажността падне под 60%, това може да има неблагоприятно въздействие върху цялостното здраве на жабата.

Съвет: Ако имате по-голям отоплителен килим или не много силен нагревател, можете да направите терариума на жабата си с малък басейн, който не трябва да бъде много дълбок, защото тези жаби предпочитат плитчини. Температурата на басейнчето може да е около 26-27 С.

Много хора в хобито предпочитат да направят една красива среда с водопад на своята жаба, ние също можем да ви помогнем за изграждането на една малка джунгла, която да краси дома ви.

Субстрат и обзавеждане: Жабите от Pac-Man обичат да се ровят. Затова им е необходим субстрат, в който да могат да копаят. Кокоса (смлян кокосов орех) прави страхотен субстрат. ози субстрат трябва да остане влажен, но да не е влажен, за да не хване акари. Pac-Man обичат да използват скривалища след като са се нахранили, за да храносмелят добре, кората от корк е перфектна за това, формата и големината ще изберете вие. Живите растения също са добър избор, тези с по-големи листа са перфектно скривалище за вашата жабка.
Обзавеждането на терариума е една от най-любимите неща на почти всички хора в хобито, може да използвате различни декорации, камъни и дървета.

Съвет: Ако вземате камъни и дървени клони от природата, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ги изварете преди да ги сложите в терариума на своят домашен любимец. Камъните е желателно да са речни, за да не се пореже жабката, когато се катери по тях. Клоните трябва да са от широколистно дърво, защото от иглолистните смолата е токсична за този вид.

Храна: Едно качество, което отличава жабите Pac-Man от другите жаби, е техният ненаситен апетит. Обичат насекоми (щурци, хлебарки, скакалци, копринени буби, земни червеи, брашнен червей и морио), малки голи мишки и плъхчета, сладководни рибки, телешко и пилешко сурово месо.

Количеството храна, с което ги храните, се основава на размера на жабата и температурата в терариума. Ако се оставят да изстинат и изсъхнат малко, жабите могат да влязат в състояние на летаргия и ще откажат храната. Най-добрият показател за това колко да нахраните домашният си любимец е да проучите външния вид на вашата жаба.

Искате Pac-Man да бъде кръгъл, то го хранете през ден-два и поддържайте температурата. Ако жабата ви изглежда неестествено голяма, намалете храненето, няколко дни без храна или в по-малки количества не са проблем. Можете да им разнообразявате менюто всекидневно, ВАЖНО е да запомните, че всичко което им предлагате като храна задължително се напудря обилно с калций!

Съвет: Храненето е доста по-лесно ако се извършва с помощта на дълги пинсети.

Поведение: Тези интересни жабки си имат своите странности и е желателно да сте наблюдателни!

Живите жаби Pac-Man понякога се бъркат с мъртви! Не се шегуваме, това е често задаван въпрос от нашите клиенти. Когато субстратът им изсъхне и / или храната е оскъдна, Pac-Man ще се обвие в здрава външна кожа, за да я предпази от изсушаване. Очите са затворени, жабата не помръдва, дишането е забавено и почти уловимо. След като се рехидратират обаче, те ще хвърлят тази външна кожа и ще я изядът!

Те хапят! Не казваме, че биха ви нападнали, този вид не е агресивен, носа изключително лакоми! Ако посегнете с пръст пред муцуната им със сигурност ще отворят голямата си уста и ще се опитат да го захапят. От там идва и името им! Pac-Man имат зъби, а големите жаби могат да ви пуснат дори и кръв.

Чувствителна кожа! Както при всички жаби, боравенето трябва да се извършва само когато е абсолютно необходимо, тъй като кожата им е много чувствителна. За жалост постоянното гушкане, галене и пипане при тях не са много желателни, но това не пречи да се любувате на нейната красота, гледайки я.

Как да поддържате терариума си в отлично състояние?

Всички знаем, че изпражненията, остатъците от кожа и дори от самата постоянна влага терариума няма да е в най-приличен вид, ако не вземем предварителни мерки. Био-активния терариум е едно решение, което ще спести много време в чистене.

Какво значи това? – Ние предлагаме изоподи, които почистват всички ненужни и гниещи останки в терариума. Хубавото е, че те няма да досаждат на вашата жабка, която ще се чувства далеч по-добре ако е в чиста среда.

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова-Kubra

Pin It on Pinterest