Зелен питон (Morelia viridis) – Отглеждане

Зелените дървесни питони определено са едни от звездите в хобито. Както предполага тяхното общо име, тези змии прекарват много време по дърветата, но те не винаги са обагрени в зелен цвят – този вид идват с широк спектър от цветове, които се срещат както в диви, така и в пленени форми. За момента съществуват само две рецесивни морфи създадени в терариумна среда – меланист и албнос.
Младите зелени питони обикновено са жълти, червени или тъмнокафяво-черни. Докато “узреят”, цветът им се променя на ярко зелено, което показват много възрастни. Някои индивиди запазват ярко жълтите си млади цветове, а някои се превръщат в сини. Всеки цвят е уникален и зашеметяващ по свой собствен начин, много развъдчици се шегуват, че този вид питони са като бонбон с пълнеж- изненада – Никога не можеш да гарантираш какъв ще бъде, докато не стане полово зрял. Гледането на промяната на цвета е едно от най-вълнуващите неща за притежаването на тези красиви змии и всеки отглеждащ такава змия не спира да се удивлява на промените, които настъпват в нея.

Този вид е изключително интересен и за това, ние от Jivaexzotika ще ви дадем информация, как бихте могли да си отгледате такъв уникален питон у дома.

Терариум: Едно от най-големите и погрешни схващания за дървесните змии е, че техните заграждения трябва да бъдат много високи и тесни. При високите терариуми тези змии обикновено избират най-високия клон, а техните купи за вода обикновено се намират на дъното, заради това питонът почти никога не се спуска да пие и в крайна сметка страда от дехидратация – най-често се наблюдава докато са малки. Един терариум за млад индивид с размери 40х40х40см е напълно достатъчен, след време трябва да се замени с по-голям.
Температура и осветление:
Зелените дървесни питони не изискват
осветление с пълен спектър, за да метаболизират калция, но качествената лампа с пълен спектър извежда всички живи цветове във вашия домашен любимец, за това е едно от задължителните неща в терариума, ако искате ярко обагрена змия. Тъй като продължителността на деня в естествената им среда е почти една и съща година, можете да осигурите 12 часа светлина всеки ден, използвайки таймери на влечуги.Благодарение и на тази UVB лампа, ако сте поставили живи растения в терариума те ще се развиват много добре.
Тропическите дъждовни гори са естественото местообитание на този вид питон, така че затворените змии се нуждаят от топла и влажна среда. През естествения им диапазон те рядко изпитват температури под 21 С. Предложете диапазон от температури в заграждението, така че животното да избере своята идеална температура само. Можете да използвате термометри за влечуги, за да наблюдавате температурните си режими. През деня осигурете зона за напичане т.нар HOT SPOT, където животните могат да се наслаждават на температура между 30-31 С , и студена зона 25-27 С . През ноща не е проблем да изключвате отоплението, стига температурите да не са под 25 С. Повечето развъдчици предпочитат да използват отоплително килимче, залепено за едната страна на терариума, за да не се налага да монтират отоплителна крушка в терариума, заедно с предпазна мрежа на нея.
Вода и влажност: Диапазонът на влажност за зелените питони трябва да бъде от 40 до 70%. Тя може да бъде по-висока за кратки периоди, все едно имитирате сутрешен дъжд, когато пулверизирате терариума обилно. Можете да използвате влагомер , за да следите влажността в местообитанието. Околната среда не трябва да бъде постоянно мокра, тъй като може да причини змия да развие кожни инфекции, следете субстрата да не е изцяло мокър, защото той абсорбира голяма част от влагата, но и позволява изпаряването й когато се нагрее от отоплителната крушка или килимче, а така се покачва влажността в терариума.
Както вече казахме, съд с прясна вода трябва да има, дори бихме казали, че е задължителен! Въпреки, че дивите зелени питони поемат необходимото им количество вода почти всеки ден чрез обилния дъжд, в терариумна среда е необходимост да имат съд, в който могат да влезнат във водата и да се накиснат при необходимост.

По-нагоре споменахме, че можете да симулирате тези дъждовни душове със спрей-бутилки или системи с мъгла. Нежен спрей в затвора всеки ден помага да се насърчи животното да бъде активно и да търси влага. Уверете се, че корпусът може да изсъхне между разпръскванията, за да запазите бактериите, които могат да се развият в постоянно топла и влажна среда!

Субстрат и обзавеждане: Когато зелените дървесни питони станат активни, те пълзят хоризонтално през дърветата – не нагоре и надолу по стволовете на дърветата.

ЗАПОМНЕТЕ! –Хоризонталното пространство е много по-ценно от вертикалното!

Добро общо правило е, че змията трябва да може да достигне удобно до дъното на заграждението от най-високия клон или костур ( термин, използван от развъдчиците за наименование на хоризонталните PVC тръби, които се използват за “легло” на змията).

Можете да бъдете креативни когато правите местообитанията на змиите. Въпреки, че тези животни прекарват по-голямата част от живота си в дърветата, те добре използват хоризонталното пространство. Когато са активни, те прекарват времето си в пълзене през клоните на дърветата и понякога преминават от едно ниво на друго.

Заграждението трябва да има здрави клони за почивка или кацалки за змията. Зелено дърво питон прекарва дните си навити на хоризонталния костур с глава, разположена в центъра на намотките.

Тази поза е специфична за повечето дървестни видове, а това е така, защото могат да изстрелят главата си и да атакуват, дори когато тялото е в покой. Буквално са в пълна бойна готовност 24/7.

През нощта змиите стават активни и изследват околностите си. Многобройни клони за катерене с различна големина помагат да се осигури разнообразие и по-обогатяваща среда. Бъдете сигурни, че кацалките са здраво закрепени; в противен случай змия може да се нарани, ако паднат с нея. Добавянето на няколко живи или искуствени растения не само ще направи терариума да изглежда добре и ще осигури покритие, но и ще помогне да се създадат влажни микроклимати в рамките на заграждението.

Храна: Благодарение на това, че е дървесен вид, храната на дървесния питон е разнообразна: мишки, плъхове, птици, жаби и гущери.

Поведение: Тези змии НЕ са за начинаещи! Това е едно от най-важните правила в тераристиката – Никога не се продават много агресивни змии на начинаещ в хобито! Рискът от това човека да се откаже за винаги от него или да нарани неволно змията е много голям.

Изисква се много търпение, смелост и упоритост за да се привикне змията към държене на ръце. Много развъдчици твърдят, че успехът на изцяло опитомена змия е 1:30, като и тук правилото не търпи изключения – Змията от малка се изважда всеки ден от терариума, след приспособителния период в новия си дом ( при всяко животно е индивидуално, но е между седмица – две) и се държи в ръце, когато порасне трябва да се внимава с женските, защото през размножителния си период стават агресивни.

Зелените дървесни питони са мечтата на почти всеки любител на змиите и хобист. Уникални, бързи, красиви и изключително редки, те все още са едни от “ диамантите в короната” във всяка една колекция!

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest