Изумрудено дървесна боа – отглеждане

Изумрудено дървесната боа е открита през 1758 г. от Карлос Линей, който я наименува Corallus caninus. Името на рода, Corallus, се дължи на цвета и вида на боата, новородените са с коралови на цвят шарки, а канинус поради кучеподобната главата на змията.

Бебетата са изключително смели, трудно се плашат и са много нападателни, поведението не се променя дори и когато пораснат. Ухапването е повече от неприятно. Удължените максиларни зъби също приличат на кучешките при кучета (както и са пропорционално по-дълги от тези, принадлежащи на която и да е друга не-отровна змия), поради тази си особеност видът има и неформално име – Кучеглава боа.

В една своя научна статия Линей споделя възхищението си към този вид:

“ Изключително агресивна, голяма и страховито изглеждаща! За жалост трябваше да убием една, за да огледаме добре външните белези и да я нарисуваме за новия определител на видовете, който пишехме, заедно с моите колеги.

Уплашиха ме изключително големите кучешки зъби. Corallus caninus е върколака в змийското царство! “

Знаете ли, че?

Има два вида изумрудено дървесна боа.

Има два обособени типа. Северната форма се среща в Гвиана и Суринам и е известна като северната изумрудена дървесна боа. Това е най-разпространеният вид, който се гледа в плен. Втората, по-рядко срещана форма е Амазонската басейна изумрудено боа. Първият се среща предимно в Северна Южна Америка, докато последният обитава райони на джунглата по басейна на река Амазонка от Южен Суринам, Южна Гвиана и Южна Венецуела до Колумбия, Перу и Бразилия.

Има забележителни разлики между тези две географски изолирани видове по отношение на морфология, мащабиране, темперамент, оцветяване и маркировка. Северната е доста по-голяма и с по-ярък цвят.

И двата вида са изключително темпераментни и много агресивни, рядко позволяват да се хващат с ръка и са силно териториални, за това не са подходящи за начинаещи в хобито.

Това е вид, на който не малко хора се възхищават и дори боготворят, в тази статия, ние от екипа на Jivaexzotika ще ви представим малко информация за това, как се отглежда.

Терариум: Вертикалния терариум е задължителен! Желателно е, да нараства с големината на самата змия, но самия вид няма нужда от огромно пространство. Терариума трябва да съдържа здрави клони и / или кацалки, зададени на различни височини. Змията ще почива навита на клона си през деня и ще се движи през нощта.

Температура и осветление: Изумрудената боа произхожда от тропическите гори и се нуждае от топла влажна среда, но те не обичат прекомерната топлина. Както всички влечуги, те са зависими от външната терморегулация, за да контролират телесната си температура. Това по същество означава, че трябва да осигурите постоянна дневна температура, като точката за напичане да не надвишава 33,5 С, като под него трябва да поставите съдът с прясна вода, за да се накисва змията, когато усети нужда. Най-желателно е да използвате отоплителни крушки, но за да защитите змията от евентуално изгаряне, трябва да поставите отоплителното тяло в специална предпазна клетка. Нощните температури трябва да са 21-22 C.

Въпреки че не се нуждае от светлина с пълен спектър, за да помогне за метаболизирането на калция, живите цветове на вашата змия със сигурност ще се възползват от наличието на такава. Препоръчва се 12 часа светлина, като UVB спектъра да не надвишава 5% .

Вода и влажност: Влажността трябва да не се кондензира (с други думи, не трябва да има капеща вода по страните на заграждението) и в диапазона от 65-70 %процента. Идеална работа вършат уредите за

Субстрат и обзавеждане: Както казахме, този вид е дървесен, трябва да обособите здрави хоризонтални клони, на които да се качва и да се навива. Желателно е да има различни растения, за да се чувства животното спокойно и защитено. Субстрата на дъното може да е смес от едър и ситен кокосов субстрат, свагнум мъх и др. Задължително е поставянето на керамични топчета на дъното за субстрата, те ще задържат влагата достатъчно дълго време през денонощието.

Хранa: Плъхове, мишки, пилета.

Изумрудите са опортюнисти в храненето. Те нападат в засада и дълго време могат да останат “замразени” в класическото си висящо положение „S“ нощ след нощ, докато чакат малък бозайник или птица да се разнасят или да летят.

Нашата работа като пазители на тези великолепни създания е да устоим на изкушението да ги пречупим и откажем от лова. Изумрудените дървесни бои са естествено стройни заради арбореалния си начин на живот и защото ловуват практически всяка вечер, техния метаболизъм е сравнително бърз и това ги прави перфектните ловци. Трябва да внимаваме с това, да не напълнеят. Всяко терариумно животно страда от този проблем и ние като стопани задължително трябва да бъдем отговорни и много стриктни в диетата на своите любимци!

Възрастните е желателно да се хранят всяка седмица с едра плячка. Малките, преди да навършат зряла възраст се хранят на всеки две до три седмици, а новородените на всеки 10 или повече дни. Обичайният модел е две до три хранения, последвани от дефекация.

Интересно! : Този вид бои са изключително темпераментни! Не са подходящи за хора без опит с дървесни видове! Има единици, където змията свиква с допир и позволява да се държи, но трябва да сте изключително спокойни, търпеливи, смели и настоятелни. За да я опитомите до някаква степен е желателно целия този процес с държането на ръце да започне от бебешката възраст на змията.

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest