Императорска боа /Boa constrictor imperator/- Отглеждане

Боите са неотровни удушвачи намиращи се в тропическите части на Централна и Южна Америка.
Сравнително по-малки от анакондите, боите растат до 3-4 (отделни екземпляри) .
Издръжливи, красиви и рядко отказват храна, този вид змии са доста предпочитани от начинаещи и от напреднали.

Въпреки славата си на леко агресивни, с търпение и упоритост от страна на собственика, свикват да се изваждат спокойно от терариума и да се докосват.

Тези змии са любими на много тераристи, заради своето телосложение. Стреловидна глава, магнетични очи, красив “ грим” на главата, силно тяло и невероятно краски по тялото.

Въпреки, че се отглежда лесно, трябва да знаете няколко прости правила в правилното отглеждане на този вид змия. От екипа на Jivaexzotika изготвихме кратка, стилизирана информация за отглеждане на императорска боа.

Терариум: За възрастно животно е подходящ 160х80х70 (ДхШхВ), имайте в предвид, че трябва да го аранжирате и с голям дънер или клон, за да се излежава змията. Когато са бебета, може да бъдат в пъти по-малък терариум. Но ние винаги съветваме собствениците на големи змии едно : Колкото по-голям терариум, толкова по-добре и за вас, че има място за аранжировка и за самото влечуго, че има място да се движи и катери.

В природата на дължина императорската боа достига 3 m. Описани са екземпляри 3,7 m (Гвиана), 4,2 m (Бразилия). В плен (3,7 m) В Дрезденският зоопарк може би е живяла по-голяма, но данните са неточни. В ограничени условия – терариуми, мъжките достигат максималните 2 метра, а женските рядко на 2,5м.

Влага и вода: Тъй като живеят в по-тропични места,. влагата трябва да е около 60-80%, това се регулира лесно с термометър и влагометър, желателно е съдът за вода да е дълбок, за да може животното да се кисне при нужда. Имайте в предвид, че тези змии обичат водата и понякога предпочитат да се киснат с часове в купата си с вода.

Температура и осветление: В терариума трябва да е 26-29°C, мястото за ” напичане” да е 33°C.- за да се избегнат рискове от изгаряне, заради отоплителна крушка, ние съветваме да използвате килимче- нагревно. През нощта 22-24°C.

Субстрат: Буков чипс ( ситен или едър) или едър кокосов чипс.

Храна: Мишки, плъхове, зайци, пилета. В природата се храни с гризачи, агути, прилепи, ленивци, птици и малки каймани.

ИНТЕРЕСНО: Императорската боа е живородна. Бременността продължава 100-110 дена. Раждат се до 50 малки. Докато са малки много от тях могат да станат плячка на хищници, поне докато не пораснат. Продължителността на живота при тези змии е сравнително голяма – около 30 години.

Силата на тази змия е голяма и поради това хората от района на Пантанал части от Амазония и в Гаяна я наричат още с названието змия-удушвач.

МОРФИ : Тази змия е събудила интереса в стотици добри развъдчици със своите уникални цветови вариации, които се получават при терариумно размножаване.

Те са толкова много, че сме подбрали по-интересните като цвят 🙂

Галерия:
www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest