Каймановата костенурка / Chelydra serpentinили т.нар Common snapping turtle е вид, който стана модерен в хобито в близките години. Те са лесни за отглеждане, не стават много големи, но не са за много начинаещи и семейства, които желаят да вземат любимец за децата си. 

Въпреки малкият си размер сравнение с други видове, като Aлигаторовата костенурка, Kаймановата не бива да се подценява. Агресивни са, лакоми и понякога могат да ви изненадат с бързината си. Важно е и да имате в предвид, че тези костенурки при добро гледане живеят 30-40г. и си е дълъг ангажимент!  

Ние от Jivaexzotika се стараем винаги да помогнем на нашите клиенти с правилното отглеждане на всяко животно взето от нас. Надяваме се и с тази статия да вдъхнем увереност на всеки ентусиаст, желаещ да отглежда това уникално чудовище у дома.
АквариумВ началото са с малки размери и не растат много бързо, така че можете да бъде в аквариум с 80х40х40 см. или удобен за вас по-малък или по-голям размер – това зависи от вас и мястото у дома. Ние разработваме по размери различни терариуми и аквариуми, така че винаги сме насреща.

Среда на отглеждане: Каймановата костенурка живее предимно във водна среда-  прясна или леко солена вода т.нар бракична. Те предпочитат вода с кално и пясъчно дъно и много растителност, за да могат да се скрият по -лесно. 

рН-то трябва да се поддържа близо до 7,0. Костенурките прекарват почти цялото си време във водата, рядко излизат на някой камък, за да се напичат, но е хубаво да направим и суха част аквариума им.  Главно на сушата излизат за по-дълъг период от време, за да снасят яйцата си в пясъчна почва. Използването на филтър за водата е повече от задължитено!  

Температура и осветление: Температурата във водата трябва да е 23-26 C , по-ниска температура не е желателна, защото бебетата умират, а по-големите екземпляри изпадат в хибернация. Необходима е нагревната крушка, която да превишава 30°С на сушата. UVB лъчение не е задължително, но е препоръчително. Ако искате да отглеждате живи растения в аквариума, за да ви е по-красив трябва да се постави допълнително осветление за растения. Осветлението трябва да работи до 8 часа на ден. 

Субстрат: Едър пясък, камъчета. Всичко, което наподобява нейната среда за местообитание.

Храна: Естествената  храна се състои предимно от риби, безгръбначни, земноводни и мърша, но се знае, че яде и змии, водна растителност и дори други костенурки. Наш съвет е да пуснете малки рибки (не по-големи от костенурката, за да не я притесняват) при вашата костенурка, които ще ѝ бъдат естествена храна и отделно ще почистват остатъците от храна след нея. В аквариумни условия може да се храни с почти всякакъв вид месо, включително гризачи, телешко, пилешко, пуешко и сладководна риба. 

Този вид костенурки са изключително красиви, лакоми и лесни за отглеждане. Трябва само собственикът ѝ да внимава с посягането към нея, тъй като хапят изключително болезнено, винаги хранете с пинцети, а не от ръка. Никога не посягайте към главата, а от към задната част на тялото, тъй като са с дълъг врат и много остър клюн. 
www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest