Калифорнийска кралска змия – отглеждане

Калифорнийската кралска змия / Lampropeltis getula californiae / е много предпочитан вид за отглеждане в тераристиката. Още по-интересно е, че разнообразието във видовете кралски змии е огромно и те първа продължават да се откриват нови. Това е вид, който не спира да изумява с шарките си!

Изключително лесна за отглеждане, пленително красива и много лакома, тя е идеална за всеки, който е начинаещ в хобито. Разпространението в природата на този вид е Северна Америка, като обитават сухи, песъчливи места ,както и поляни и каменисти райони. Калифорнийската кралска змия достига размери 120 – 150 см. , като мъжките са по-малки по размер от женските.

Терариум: За възрастен индивид 90х40х35 см е напълно достатъчен, но ако желаете да е по-голям за животното не е никакъв проблем.

Температура и осветление: Трябва да е 22-28°C, като в най-топлата част трябва да е около 30°C. През нощта температурата трябва да е 20-23°C.

Вода и влажност: В терариума влагата трябва да е около 50-60%. Този вид обича да се кисне, когато започне да сменя кожата си и е желателно да има достатъчно голяма купа с прясна вода, където може да се намокри при необходимост.

Субстрат и обзавеждане: Настилката на терариума може да е от буков чипс – едър и ситен , едър кокосов субстрат. За да направите терариума на змията си приятен за окото, може да впуснете въображението си – камъни, корк, укрития, изкуствени черепи и растения и др. Калифорнийската кралска змия е много интересна като поведение, обича да се катери по различни повърхности, да се заравя понякога, да се навие около купата си с вода и да си почива и др. Всичко зависи от вас и това, каква среда сте й предоставили.

Храна: Мишки, плъхове

Поведение: В природата кралските змии ядат не само гризачи и птици, но и други змии. Подрастващите кралски змии трябва да се отглеждат отделно, защото може да има случай на канибализъм. Могат да бъдат събирани единствено за размножителния сезон.

Този вид е много спокоен и красив, желателно е да превикните змията към себе си и това да я държите на ръце, така, ще ви бъде и по-лесно за обслужване.

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest