Кенийска пясъчна боа – отглеждане

Кенийската пясъчна боа / Eryx colubrinus / е идеална за всеки в хобито, поради своите сравнително малки размери, пасивна индивидуалност и прости изисквания за грижа в плен. Тя е наричана още и „източноафриканска пясъчна боа“ и е вид, който печели сърцата на всички в тераристиката е идеална за всеки в хобито, поради своите сравнително малки размери, пасивна индивидуалност и прости изисквания за грижа в плен. Тя е наричана още и „източноафриканска пясъчна боа“ и е вид, който печели сърцата на всички в тераристиката, нашия екип създаде тази статия с цел, да Ви покажем колко уникален е този вид и как да ги отглеждате правилно. Приятно четене.
Естественият цвят на кенийските пясъчни бои е красив такъв, какъвто е, но има и много цветни морфи, които ще ви оставят без дъх. Някои от наличните морфи на кенийски пясъчни боа включват albino, snow, tiger и много други, но с доста от тях са много трудни за намиране на пазара, а и са на доста висока цена.

Изненадващо, но рецесивните гени на този вид боа се проявяват много трудно и това прави морфите им доста скъпи.

Пясъчната боа е малка по размери, има полов деморфизъм при тях, но само в размера – женските достигат малко повече от 60 см, а мъжките рядко надвишават 50см на дължина. Кенийските пясъчни бои имат тежко, набито и крепко тяло, благодарение на което се заравят отлично в пясъка, заради силната си мускулатура. Формата на главата също е от значение, с нея пробива и най-твърдата пясъчна или кална повърхност и се заравя без проблем в нея.
Терариум: Колкото и странно да звучи, този вид няма претенции да се движи много, ако му се чисти редовно може да живее в терариум с размери – 45x30x20 см.

Топлина и осветление: Нагревното килимче е идеално за този вид животни, дори може да не изключвате през вечерта топлата страна и постоянно да си поддържа една и съща температура. Терариума и при тях трябва да се раздели на две части : топлата страна – 35 С, а “студената” 24- 26 С. Ако искате да гледате няколко животни от този вид, то не е препоръчително. Въпреки, че са миролюбив вид, те са силно териториални и храненето ще ви отнема време – ще трябва да разделяте животните и да ги храните поотделно. Наш съвет е, да не отглеждате няколко на брой бои заедно.

Този вид няма нужда от UVB осветление, заради начина си на живот.

Вода и влага: Здравата керамична или стъклена купичка е идеален избор. Леката пластмасова ще бъде лесно избутана и обърната. Този вид са много интересни като поведение, когато утоляват жаждата си, буквално потапят главата си наполовина и започват да пият много бързо водата, изключително забавно е да се наблюдават в този момент.

Желателно е когато видите, че животното посивява и започва да сменя кожата си, да пулверизирате субстрата или да ги къпете в хладка вода, за да смени по-лесно.

Субстрат и обзавеждане: Кенийските пясъчни бои предпочитат да прекарват по-голямата част от времето си под земята и рядко над нея. Всякакви клони, укрития, растения и др. за излишни в терариума. Като се има предвид склонността на този вид към ровене, аксесоарите за местообитания трябва да бъдат минимални. Тежките скали трябва да се избягват, освен ако не са здраво закрепени към дъното на терариума.

Въпреки, че е малка на размер, тази змия е изключително ината и силна, може да й отнеме цял ден в ровене на един и същи ъгъл докато не намери начин да се навре там, където иска, само ако е усетила “ слабостта” на материала. Има много регистрирани случки, как се нараняват и затискат от камъни или дървени клони, които не са здраво залепени.

Още по-изненадващо е, че тази змия може да бъде много разрушителна за интериорния дизайн във вашия терариум, така че декорът не е необходимо да бъде прекомерен. Всичко, което не й допадне и е лесно за сабаряне или изравяне ще бъде разбутано в рамките на няколко часа.

Много хора естествено приемат, че единственият избор на субстрат за пясъчната боа е пясъкът. Истината е, че този вид може да се държи на най-различни субстрати за влечуги- буков чипс / едър или ситен/, кокосов мулч, както и естествено ситен или едър пясък, избягвайте острите камъчета като чакъл взет от улицата или магазина и др.

Съвет – Използвайте буков чипс, поради неговата попивателна способност, така ще почиствате по-лесно и ще избегнете неприятна миризма в терариума. В дивото, пясъчните бои буквално бягат от мястото, където са използвали за тоалетна, докато в терариума разчитат изцяло на вас.

Храна: Мишки. Кенийската пясъчна боа има силен апетит към жива храна, това е така, защото в 90% от живоата си, тя ловува заровена, за това вие трябва да имитирате мърдаща плячка, когато използвате замръзени мишки. Докато са още бебета обикновено предпочитат розови мишки / т.нар pinky/, но когато започнат да съзряват почти винаги преминават към по-едра плячка, това зависи изцяло от вас и как ще ги научите. Дори при мъртва храна обикновено се свива и държи известно време плячката, след това я изяжда, в такъв момент не е желателно да я пипате и дразните. Има доста интересна разлика в метаболизма на тези животни, спрямо пола е различен. Когато пораснат, женските кенийски пясъчни бои трябва да се хранят всяка седмица, а мъжките на всеки 10 до 14 дни. Нормално е, мъжкаря не винаги да приема храна, докато женската винаги е гладна и нейния метаболизъм е доста по-ускорен.
Интересно : Колко дълго живее кенийският пясъчен боа?- Въпреки че се гледа изключително лесно пясъчните бои могат да бъдат дългосрочен ангажимент. Има сведения за кенийски пясъчни бои достигнали възраст над 30 години в плен, което е доста голяма отговорност за всеки в хобито.

ВАЖНО!: Пясъчните кенийски бои са изключително териториални, те се срещат само в размножителния период и то за кратко време, за това не е препоръчително да съжителстват две или повече животни в един терариум.

ПОВЕДЕНИЕ: Повечето кенийски пясъчни бои са много спокойни по нрав и не проявяват агресия. Ако сте прекалено груби и не сте свикнали змията си, да бъде вадена е нормално да се опита да Ви нападне. Ако не се съобразявате с бързата атака при хранене и не използвате пинсети най-вероятно ще бъдете случайно ухапани.
Как да я изровим и да я вземем в ръце?: Вземете боата в средата на тялото, давайки възможност на змията да разбере, че не е вечеря и няма да я нападнете. Ако приближите пръсти до змията отгоре, близо до предната третина от тялото, може да предположи, че сте храна и ще ви удари, просто този вид е изключително лаком и трябва да се съобразите с този факт. Ухапването от кенийска пясъчна боа / възрастен екземпляр/ не е по-тежко от драскотина от домашна котка, за да го поставите в перспектива, но все пак може да бъде болезнено за вас и травматично за змията и поради тези причини ухапването трябва да се избягва. Това зависи изцяло от вас!
Този вид е много красив, спокоен, лесен за отглеждане и подходящ дори и за начинаещите в хобито, с времето срамежливия им нрав почти изчезва и свиквайки с вас и присъствието ви, тази змия ще излиза все по-често от субстрата си и ще имате възможност да й се радвате, без да я изваждате постоянно.
www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest