Килимен питон – отглеждане

Красиви, екзотични, уникални по поведение, това са един от диамантите в тераристичната корона!
Килименият питон / Morelia spilotа /
е един от смелите мечти на почти всеки в хобито!
Килимовите питони са разнообразна група змии от рода Морелия, които са местни за голямо разнообразие от биотопи в Австралия и Нова Гвинея. Наричат ги килимови, защото проявяват ослепително множество от шарки и цветове, населението там се е вдъхновило от тях да внесът тези шарки в красивите ръчното тъкани килими, които са открити в Близкия изток.
Morelia spilota се считат за издръжлив питон със среден размер, който процъфтява в терариумна среда. Селекционното развъждане на килими питони наскоро се взриви с нови „морфи“ като albino, granit, jaguar, zebra, fire, grey и др.
Изключителното в този вид е, че поведението им не е като на всички останали змии.
Мorelia spilota обича да стои както на земята, така и по дърветата. Поведението по време на лов е различно:

  • На земята ловува, като се движи бавно към нищо неподозиращата плячка, наподобяващ раздвижена от вятъра клонка.
  • Когато е на дърво, той е навит и издебва плячката. Усещанията за движения и топлина са толкова чувствителни, че успява да хване прилитаща птица или прилеп със светкавична бързина.
Ние от Jivaexzotika ще се постараем да ви дадем малко повече информация за отглеждането на този вид, за да можете да имате преценка, дали бихте се справили, преди да си вземете такъв питон.
Терариум: За да задоволите нуждите на змията си т.е да има пространство да се катери и да пълзи по земята, наш съвет е да изберете широк вертикален терариум. Ако сте си закупили бебе, терариум с размери: 25х25×25см е достатъчен. В процес на растеж ще е добре да увеличавате големината, за възрастен индивид терариум с размер : 50x35x75 см , естествено ако сте избрали по-голям терариум това е по-добре за змията и за реализиране на вашите идеи за декорация.
Топлина и осветление: Както при всяка змия в терариума трябва да има топла + Hot spot и хладна зона. Това се постига лесно с отоплително килимче от едната страна на терариума или нагревна лампа. ЗАПОМНЕТЕ! – Aко нагревната крушка е в терариума, задължително я обезопасете с клетка, ако е извън него тя не е необходима.
Много развъдчици слагат нагревната част в горната част на терариума, така тя дава и необходимата светлина за живите растения. Най-високата температура трябва да е 30-32 С, студената 27 С.
Килимовите питони нямат специфични изисквания за осветление. Наличието на някаква форма на осветление ще позволи по-добра визуализация на змията и по-лесно разглеждане на терариума за почистване. LED oсветлението е подходящо.
Вода и влага: Въпреки че morelia spilota са издръжливи и изглежда да виреят независимо от нивото на влажност, тяхното здраве е по-добро, когато в терариума има влажност около 50%. Това може да бъде постигнато чрез използване на купа с вода, в която змията може да влезе и да се накисне, при необходимост. Допълнително овлажняване на местообитанието може да се направи като чрез пулверизатор пълен с вода ( на стайна температура). ЗАПОМНЕТЕ! – Не трябва да наводнявате всичко! Тази змия не обича мокър субстрат, за това всичко трябва да е с мярка!
Субстрат и обзавеждане: Килимните питони се справят добре на голямо разнообразие от субстрати- Аспен, буков чипс ( едър и ситен), кокосов субстрат ( едър и ситен) , дори боров мулч.

Храна: Докато е малка, змията се храни с мишки и плъхчета, в процес на растеж можете да й давате малки зайчета, пилета, плъхове и пъдпъдъци.

Темперамент и работа с този вид змия: Килимите питони се качват много по-лесно отдолу, отколкото отгоре, какво значи това ли? – Подкрепете най-обемната част на змията с една ръка отдолу и използвайте другата си ръка, за да подкрепите напред от тази точка, така змията спокойно ще може да се покатери на ръката ви, без да се чувства застрашена. След излюпването си до една година е тази змия е агресивна, хитра и се защитава упорито при опити да бъде доближена, което има смисъл, тъй като в тази възраст те са предимно плячка в природата.
Бъдете спокойни, настоятелни и не се отказвайте да я изваждате, ако държите любимецът ви да бъде спокоен при изваждане и обслужване в бъдеще. След около година или две ( най-много) килимният питон ще се поуспокои и ще е по-лесен за работа.
Съвет: Ако сте начинаещ и искате змия, по-добре се обърнете към нашите консултанти, за да ви насочат към идеалната за вас змия. Morelia spilota не е за начинаещи поради по-агресивния си характер.

www.jivaexzotika.bg
Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest