Кралски питон- отглеждане

Кралският питон (Python regius) е неотровна змия от семейство Питонови, обитаваща Африка. Това е най-малкият от африканските питони и е популярен в питомните среди, най-вече заради своя типично хрисим темперамент. Известен е също като Топчест питон. Името „топчест питон“ идва от специфичното поведение на животното, да се свива на топка, когато е стреснато или изплашено.
Името „Кралски питон“ (от Латински regius) е базирано на историята, в която се предполага че Клеопатра VII е носела змията около шията си.

Кралският питон е с малки размери, спрямо другите питони и добрият и благ темперамент го правят идеалния домашен любимец за всеки! Този вид е любим на начинаещи и вече напреднали в хобито, поради непридирчивостта си, това, че могат да съжителстват няколко змии от този вид в един терариум и красиви шарки.

В хобито, се появиха много красиви цветови вариации т.нар морфи, благодарение на дългогодишни селекции от развъдчици.

В природата,кралския питон се среща в Западна Афрака, от Сенегал до Уганда, поради това, трябва, всеки бъдещ собственик на такава змия да обърне внимание, за няколко важни специфики при отглеждането.

Терариум: Максимум размера при възрастните е между 90 -120 cm до 150cm, терариума като размер може да е: 80х40х40 см (ДхШхВ).

Влага и Вода: Тъй като е пустинен вид, не му трябва нищо друго, освен купа с вода, влагата трябва да не надвишава 60-80%.

Температура и осветление: При този вид не е необходимо да има специално осветление, но ако желаете можете да добавите LED. Температурата е желателно да идва от нагревно килимче, което поддържа в топлата част на терариума: 26-28°C, място за “напичане” т.нар ” HotSpot” : 33°C. През нощта 20-23°C.

Субстрат: Кокосов чипс (Coco husk) e най-подходящият субстрат за правилното отглеждане на кралски питон.

Храна: Мишки, плъхове

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest