Мата Мата – Отглеждане

Мата Мата / Chelus fimbriatus/ е една от най-интересните костенурки на планетата, много биолози смятат, че е същестувала още в праисторическите времена и е едно истинско чудовище, носещо гените на динозаврите.

Погледната отгоре, костенурката прилича на листо, открито в дъното на воден басейн. В дивата природа човек може да мине покрай голям екземпляр и дори да не го забележи. Външният вид е повече от уникален- Корубата й съдържа кафяво, червено и черно оцветяване, интересна е по-форма и всяка костенурка има различни линии и грапавини по нея, това е като пръстовите отпечатъци по човека – УНИКАЛНИ СА. Видът има широка глава и заострен нос, вратът има твърда текстура, за да помогне с камуфлажа и е доста по-дълъг от този на другите водни костенурки. Ноктите й са остри и с тях може да разравя без проблем дънотона водоема или да се отбранява. Захапката й е страховита, въпреки, че не е толкова силна като на алигаторовата, Мата-мата хапе болезнено, защото отваря устата си много широко и поглъща жертвата си. Устата й е много интересна , изглежда сякаш се усмихва и заради това е много любима на любителите в хобито.

Излюпените мата-мата са по-ярко оцветени и изглеждат белезникави или жълтеникави като тропическо листо.

Точните подробности за продължителността на живота на мата-костенурките костенурки всъщност не са известни, но повечето документи показват, че средният живот на костенурката е от 40 до 75 години. Някои костенурки могат да живеят повече от 100 години, ако им се даде правилна грижа. В Канадски зоопарк имат костенурка над 80г на име Круела.

Мата мата е рядък и много интересен в хобито вид, но определено не е за начинаещи. Тя е с малко по-чепат характер, бързо свиква с човешкото присъствие и за нея всеки движещ се предмет е храна, за това не бива да бъркате с голи ръце при нея.

Ето няколко съвета за нейното отглеждане от нас.

Терариум : Колкото е по-голям, толкова е по-добре за голямата костенурка, докато са малки, можете да ги гледате в удобен за вас аквариум 🙂

За малките Мата мата не е проблем да живеят в по-малко място, но когато пораснат ще искат да се движат повече и ще трябва да им осигурите пространство, в противен случей те залиняват и не искат да се хранят, депресията при костенурките е доста обсъждана тема при много биолози и учени и за сега единственото решение е, да се увеличи пространството за движение и да се обогати средата им.

Температура и осветление: Температурата на водата около 26-32 градуса е добре, това означава да има по-топла и по-студена част във водата, което се постига с крушка или нагревател. Костенурките Мата мата се срещат в тропическа среда, така че се нуждаят от по-високи температури. Поставете басейнова светлина, като отоплителна крушка от 75 W. Добавете допълнителна излъчваща UVB 5% крушка за ултравиолетова светлина. Зоната за басейни трябва да бъде в средата до горната част.

Вода: Мата мата костенурка като леко кисела вода с pH близо 5 или 6. Увеличете киселинността, като добавите сфагнумов мъх, който е много кисел. Заграждението трябва да осигурява достатъчно място за движение на мата мата. Уверете се, че имате добра филтрация с тези костенурки. Потокът на кислород е ключов, защото помага в борбата с нежеланите бактерии във водата. Водата трябва да се сменя редовно и да се поддържа максимално бистра. По този начин ще можете и да виждате костенурката си по-лесно, този вид не обичат блата!

Субстрат и обзавеждане: Водни растения или изкуствени растения могат да се добавят за скривалища, които помагат за намаляване на стреса на мата мата. Дървесина, клон или скала е добра идея за зона за басейни. Избягвайте използването на големи и остри скали в заграждението, защото това може да доведе до нарязвания и ожулвания, които могат да доведат до гниене на черупките.

Храна: Костенурките Мата мата са хищни и предпочитат живи риби- плакини, моли, гупи, златни рибки и слънчеви рибки са чудесен избор. Не е добре да се хранят с търговски храни, не успяват да усвоят правилно сухите скариди и тн. Можете да държите заграждението запасено с риба по всяко време и да позволите на мата мата да се храни свободно. Можете да й разнообразявате с пилешко месо, телешко, малки мишки, но ще трябва да използвате пинцети и да ги разклащате пред костенурката.

Интересно! : Мата Мата ловува и се храни по много интересен начин. Протяга шията си наптед и чака, когато рибата се доближи тя отваря огроманата си уста и поглъща плячката си цяла, в гърлото си има много силни мускули, които смачкват храната на пюре и костенурката я поглъща, за да попадне в стомаха и да се храносмели.

Мата Мата е праисторическо животно оцеляло и до днес, тази костенурка е повече от уникална, но трябва да запомните едно – Дори и да порасне, този вид не може да бъде пуснат на свобода! Нашите климатични условия не са добри на този вид и ако сте взели това решение, защото костенурката ви е пораснала, то знайте, че ще я убиете бавно за около ден.

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest