Мрежест питон – отглеждане

Малайския мрежест питон (Python reticulatus) е втората по размер змия на планетата след анакондата от Южна Америка, заедно със скалния питон (Python sebae) в Африка. Този вид отдавна пленява публиката с голямата си и мускулеста конструкция, разкошната иридесценция и красивата шарена кожа, за която е кръстен по този начин.

Дълго мислена за агресивна и зловеща змия, мрежестият питон е на почитната сълбица в тераристиката сега, и то заради отглеждането в плен вече има репутация на лесно обгрижван, високо интелигентен и много лесен за развъждане вид.

Средната дължина на възрастните мрежести питони отгледани в плен е около 4-5 m, но са регистрирани и индивиди, дълги до 10 m. Освен това те са и тежки, като теглото достига до 100кг +.

В дивото този питон има широк обхват в Югоизточна Азия, Индонезия и Малайзия. Различните популации са силно променливи и са разделени на отделни подвидове, като несъмнено предстои по-нататъшно изследване!

Мрежестият питон е уникален и ние от Jivaexzotika ще се постараем да ви дадем малко полезна информация за неговото отглеждане.

Терариум: Тази змия расте сравнително бързо и е желателно да дадете на подрастващото бебе достатъчно място, за да има да се катери и скрие при необходимост. Терариум с размери: 60х30х30см са напълно подходящи за едно бебе мрежа. Ако желаете да не сменяте често терариумите, вземете по-голям .

С времето обновявайте и слагайте различни клони от корк или пънчета от широколистни дървета – слива, бреза, ябълка , за да се катери змията.

Подсигурете ги добре, защото макар и малка змията е много силна и може да бутне или премести дървото или камъка и да спукате стъклото на терариума!

Температура и осветление: За отопление на мрежестия питон, може да използвате нагревателни подложки, точкови лампи като слънчевата крушка, но винаги използвайте предпазваща клетката, за да предотвратите наранявания. Може да използвате и термо лента и термопанели. Важно е да имате термометър ( 2бр) в терариума и да следите градусите на топла зона и студена, за да се развива правилно вашия мрежест питон. Много развъдчици използват лазерен термометър, естествено можете да си поръчате от нас.
Температурите трябва да варират от 24 C в хладната страна и 33 С в най- горещата точка.

Вода и влага: По всяко време трябва да има голяма водна вана, и тя трябва да бъде достатъчно тежка, за да не се преобръща лесно, защото прекалено влажния субстрат развива акари, а те не са благоприятни за змията.

Съдът за вода не е необходимо да е огромен, трябва да е достатъчно голям, за да може да се накисне змията ви. Мрежестите питони обожават водата и в дивото обитават места в близост до водоем.

Субстрат и обзавеждане: Обожават да се катерят! Въпреки, че е земен вид, мрежестият питон обича да се катери по скали, клони и лиани, за това е желателно да направите здрава етажност на терариума му. Субстратът може да е едър и ситен кокосов субстрат, буков чипс и др.

Храна: Тези питони са изключително ориентирани към храната и обичат да ядат! Това е змията, която ако е здрава не отказва храна – НИКОГА!
Когато са бебета се хранят основно с мишки, плъхове и еднодневни пиленца. При големите индивиди, плячката трябва да увеличи размера си – плъхове над 300+ гр, кокошки, зайци.

С течение на времето и ако сте направили достатъчно голям терариум ( тук вече говорим за място с размерите на стая) и змията е станала огромна, много развъдчици съветват да се дават веднъж в месеца теленца, агнета и подобни.

Добро правило е да се хранят с една плячка, сравнима обиколка с най-дебелата част от тялото на змията, на всеки седем до 10 дни. Когато порасне животното, може да си позволите огромна плячка веднъж в месеца.

ВАЖНО!: Мрежестите питони, хранени по-често, ще растат по-бързо и могат да достигнат по-голяма дължина, но прехранването на змиите може да причини здравословни проблеми, както при всяко животно, за това внимавайте!!

Интересно!: За рекорден представител на вида ( в дивото) се счита уловеният в индонезийския остров Суматра мрежест питон, с дължина 13 m и тегло 140 кг!
Рекорд за мрежест питон в терариумни условия е женския питон Buttercup 7.100см в Американски зоопарк, линк към видеото за нея ТУК!

МОРФИ: Съществуват вече различни видове морфи на този вид в света, наброяват се регистрирани над 2000 разцветки!

СЪВЕТ: Този питон е малко по-агресивен от останалите видове и ако вие сте начинаещ и нямате опит с работа със змии, по-добре да си закупите друг вид змия, далеч по-спокойни, които ще ви дадът увереност и необходимите знания и умения за работа с тези великолепни животни- змиите. Питайте смело всичко, което ви дойде на ум ние с радост ще ви отговорим.

www.jivaexzotika.bg
Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest