Ресничест гекон – Отглеждане

Ресничестият гекон / латинско наименование: Correlophus ciliatus или R. ciliatus / е много спокойно, красиво и интересно животно и определено един правилен избор за всеки любител на хобито.
Разпространен в Югозападна Нова Каледония, този тайнствен гекон се е водил за изчезнал, преди 10г. от дивите си хабитати, но най-новите статистики сочат, че се реинтродуцира добре. Благодарение на това, че се размножава успешно и лесно в плен, като чрез селекция се създават все повече цветови форми /морфи/.
Поради спокойния си нрав, лесно се приучават да се държат в ръка, но винаги внимавайте с опашката, не го улавяйте за нея, защото се къса и не може да се регенерира.

Ресничестият гекон няма клепачи и почиства очите си с език.

Отглеждането им е изключитъелно лесно, ето няколко съвета от нас. 🙂

Терариум- За възрастен около 50х30х60см (ДхВхШ)- тъй като достъкат 21 см дължина на тялото. За млади екземпляри е препоръчително да са в по-малък съд, за да намират по-лесно храната си. Въпреки, че този вид не е претенциозен и може да се гледа и в по-малки терариуми.

Влага и вода – Влагата е много важна при тях, трябва да е около 70-90% – повишавайте влажността ежедневно чрез пръскане с пулверизатор. Тези животни имат бърз метаболизъм и имат нужда да пият вода, не е необходимо да се поставят купички, резничестия гекон пие от капките насъбрали се по стъклото и растенията в терариума.

Температура и осветление – Тъй като са нощно активни животни, нямат нужда от UV лампа, ако желаете да си декорирате терариума, използвайте LED осветление.Температурата е стайна: 22-28°C, но не повече от 28°C . През нощта около 22°C. – термометри.

Субстрат и растения – За да покриете дъното на терариума използвайте кокосов субстрат и/или свагнум мъх. За да аранжирате добре терариума, използвайте различни укрития, клони от широколистно дърво, корк, лиани и изкуствени растения. Ресничестия гекон е отличен катерач и обитава високите части в Нова Каледония, за това трябва да има в терариума си различни по височина и текстура неща.
Храна – Той е плодояден и насекомояден гекон. Хранителното му меню е: щурци, малки скакалци, малки аржентински хлебарки, копринени буби. Обожава и плодови пюрета ( можете да си направите сами или за по-лесно, да използвате специализирани смески Pangea, Repashi и др., защото в тях има и включени витамини), малки парченца банани. Не забравяйте хранителните добавки – витамини и калций !
www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest