Синя бабуинова тарантула /Monocentropus balfouri/

Синята бабуинова тарантула е доста интересен вид, но се препоръчва за по-напредналите в хобито. Те са бързи и не се колебаят да нападнат, а отровата им не е за подценяване. M. balfouri е един от малкото видове тарантули, които могат да живеят на колонии.

За целта, трябва да им осигурите достатъчно голям терариум с много укрития и да ги храните редовно.

Разпространението на този вид паяк в дивата природа е
о. Сокотра, Африка. Размерите на тялото при възрастните е до 5 см. в тяло. Като продължителността на живота, при много добро гледане е около 10-15 години за женските индивиди, мъжките живеят около 4-5 години.

Въпреки трудния си характер, този вид паяк се отглежда сравнително лесно. Ние от Jivaexzotika ще ви помогнем с няколко съвета.

Терариум: Тук вече трябва да прецените, колко голям терариум желаете да имате у дома, като предварително сте преценили дали искате да се наслаждавате на една сравнително голяма колония у дома или само на един паяк.

M.balfouri е земен вид, ако сте се спрели на един индивид (възрастен) терариум с размери 30х30х20см (ДхШхВ) е напълно достатъчен. За колония ще ви трябва по-голям, ние сме насреща да помогнем за този избор.

Влага и вода: Влагата трябва да е около 50-60% хубаво е част от субстрата да бъде пръскан с пулверизатор веднъж на 2-3 седмици. Желателно е да имат и купичка с вода, когато паяка поотрасне и вече няма опасност да се удави.

Температура и осветление: Температурата трябва да е 24-27°C, а през нощта 18-20°C. Нужда от осветление нямат, но при ваше желание може да добавите LED осветление, така ще изпъква красивия син цвят на паяка.

Субстрат: Кокосов субстрат- ситен/ пресован. Този вид обича да плете и да копае. За да може паяка да си изкопае дупка, слоят на субстрата трябва да е поне 10 см. Използвайте и клони и корк, по които могат да се катерят паяците и да “вдигат” паяжината си, така терариума ви ще изглежда по-интересно, а ако са колония, тарантулите ще могат да направят входовете на хралупите на етажи.

Храна: Насекони: Щурци, хлебарки, брашнен червей, кралски червей, скакалци и др. Интересното е, че когато са колония храненето е много интересно за наблюдение, защото паяците ловуват много агресивно и наподобяват глутница вълци.
www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest