Хранене при сухоземните костенурки

Тук държим да подчертаем, че разнообразното хранене за всеки вид животно е от значение, не само, че няма да му доскучае, а и по този начин ние му предлагаме различни полезни вещества, които то си набавя с храната.

ЗАПОМНЕТЕ! Храната винаги се поръсва с калции, преди да се сервира на костенурката, по-този начин, ще подпомогнете правилното й развитие и ще избегнете появата на различни болести по костите и черупката/ корубата или т.нар панцер.

Нека да си поговорим за храненето и какво трябва да бъде то.

Сами ще се убедите, че костенурките далеч не са скучни животни, напротив, дори изготвянето на ежедневното им меню е доста интересно и разнообразно. Масово в тераристиката, се практикува отглеждане на мини градина с която собственика разнообразява менюто на своят любимец. Ако имате деца у дома, по-този начин ще развиете едно интересно и успокояващо хоби за тях – градинарството.

Ще ви ги дадем и с латинските наименования, защото така, ще ви бъде по-лесно да откриете какво точно търсите из полетата в планините или в магазина. 🙂

Зеленина – глухарче/ рукола ( листа и цвят), пастирска чанта (Capsella bursa-pastoris), Детелина (видове Trifolium), зелена трева, тученица (Portulaca oleracea) , Люцерна (Medicago sativa ), зелени листа от неузрял овес.

Плодове – ягоди, малини, боровинки, къпини, банани ( това е единствения екзотичен плод, който може да усвояват добре, но отново не трябва да се прекалява ) , диня, круши, ябълки, тиква, пъпеш, грозде ( премахнете семената предварително).

Зеленчуци– марули, репички + листата им, моркови, краставици, домат, тиквички, , млечна царевица, фасул ( само и единствено зелен, предварително омекнал от кисненето във водата! И да не се дава често не повече от 1-2 пъти в месеца, поради високите си йодни съдържания), спанак ( 1-2 листенца в месеца, тъй като съдържанието на желязо е много наситено и ако се дава продължително време, може да увредите бъбреците на костенурката си).

Семена– тиквено семе, чия, ленено семе, слънчогледови семена, сусам. – Дават се на костенурката, обелени и накиснати за около 10-15 мин във вода, за да поомекнат. В семената има много магнезий, който е полезен за развитието на това прекрасно животно. Отново се дават 1-2 пъти в месеца!

Сухи храни и желенца – в годините се наложи на пазара и по-опростеното хранене. Понякога ни се случва да нямаме време да приготвим храната на нашата костенурка и тук идва на помощ сухата, в която освен хранителни вещества има и витамини. В нашия сайт предлагаме голямо разнообразие: ТУК

ЗАПОМНЕТЕ! Храната се дава на костенурката в суров вид!

Но нека да не забравяме да споменем и вредните и категорично забранени храни, които може да ни хрумне да дадем на нашия любимец:

  • Зеле ( трудно смилаемо е заради целулозата)
  • Авокадо – поради мазната си текстура и високо съдържание на магнезий ( Mg) – Да, Mg е полезен за животните, но с много малки количества, при авокадото съдържанието е много голямо и това вреди. Също в него има отново високи нива на калий и желязо е изключително токсично за костенурките, а и не само! Много различни видове животни трудно храносмилат авокадото и то буквално е токсично за тях и бъбреците им.
  • Лютиче (Ranunculus species)
  • Гъби ( всички видове)
  • Зеленчукови кълнове (различни видове) – въпреки, че костенурката може да яде вече порасналите растения, техните кълнове са изключителни неблагоприятни за нейната храносмилателна система.
  • Цитрусови плодове ( всички видове)
  • Различни цветя от градината! – има няколко вида, които са ядливи, но се избягват именно заради това, че имат много отровни двойници, които се предлагат на пазара.

Човешка храна! – тестени изделия, шоколадови изделия, солени храни и др са категорично забранени! Ако имате дете, което е малко и те първа разбира, що е отговорност, му обяснете, че костенурките нинджа ядът пица, но не са реални и живи същества, каквато е костенурката у дома!

Купичките!

Тук ще вметнем една огромна скоба, в хобито, често срещано е в терариума да има съд или съдове за хранене. При костенурките има огромно значение колко дълбоки са те. Поради своята трудна подвижност и почти никаква гъвкавост в тялото, съдът за вода трябва да е плитък, за да бъде удобно на животното. Ние предлагаме голямо разнообрази от различни по големина и дизайн съдове ТУК.

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest