Царевичен смок – отглеждане

Царевичния смок / Elaphe guttatе/, е един от най-широко разпространения вид домашен любимец в хобито. Тази неотровна змия лесно се поддава на опитомяване и има сравнително благ нрав. Типичната окраска на вида е тъмно оранжева с очертани
петна с черна ивица и червени петна, по гърба и черно-бяло. Чрез селективно развъждане са създадени множество атрактивни цветови форми т. нар морфи. Обичайната дължина на царевичния смок е около 80 – 90 см., но може да достигне и 150 см. , всичко зависи колко голям е и терариума в който се отглежда.
Ние от Jivaexzotika.bg сме насреща да помогнем за правилното отглеждане на вашия нов любимец.

Терариум: За възрастен индивид е остатъчен терариум с размери: 80х35х35 см. Но ако сте си закупили бебе, то терариум с размери 30х30х20см е напълно достатъчен.

Влага и вода: Този вид не изисква нещо специфично от към влага, тя трябва да е около 50-70% , като е достатъчно да имате съд в вода, където змията може да се и потапя при нужда.

Температура и осветление: Не е необходима лампа с UVB лъчи, този вид нямат нужда. Може да се използва декоративно LED осветление, само при ваше желание. Температурата в терариума може да е стайна 26-28°C, но трябва да има зона за напичане – 33°C. През нощта може да падне до 20-23°C. Наш съвет е, да използвате вместо нагревна лампа ( може да изгорите змията, ако се допре до нея ) , специално нагревателно килимче или нагревен камък.

Субстрат: Дървен субстрат – буков чипс, едър или ситен, всичко зависи от това, вие какво предпочитате.

Храна: Мишки, плъхове, яйца (пъдпъдъчи, сурови) , пиленца ( еднодневни)

Името на царевичната змия идва от наподобяващата царевични зърна окраска на нейното коремче. Царевичните змии в природата живеят сами, затова не е препоръчително да се гледат по двойки, освен по време на размножителния период. Но не са канибали, така, че ако желаете, можете да отгледате няколко смока на едно място, трябва да ги разделяте само при храненето, за да не стават инциденти между змиите.

Макар царевичната змия да не е отровна и ухапването й да не е опасно за човека, не е необходимо да я дразните излишно. Малките змийчета обикновено се бранят активно като съскат и хапят, ако желаете да я научите да се изважда, подхождайте с търпение и внимание, да не я нараните.

Царевичния смок и кралския питон са най-често използваните змии за образувателни лекции от херпетолозите за пред деца, поради красивата си шарка, спокоен нрав и търпеливост.

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова – Kubra

Pin It on Pinterest