Acanthoscurria geniculata – отглеждане

Гигантската белоколенеста тарантула / Acanthoscurria geniculata / е вид, който естествено обитава горите на Бразилия.
Нарича се така заради контрастните бели ивици разположени по ставите на краката.

Видът достига големи размери, с бърз темп на растеж и за 3-4 години достига полова зрелост и разкрач от 22 cм при женските и малко по-малко при мъжките,това е един от най-лакомите тарантули и почти никога не отказва храна, което е още един голям плюс.

Белоколенестите тарантули са много ценени и предпочитани като домашни любимци заради техните размери, издържливост и ярка контрастна окраска. Те проявяват умерено защитно поведение, като отделяните при стрес парливи косъмчета могат да причинят сериозно дразнение върху човешката кожа. За това, моля бъдете внимателни, когато отваряте кутията/ терариума на своята тарантула, не се надвесвайте пряко над нея, и избягвайте задната част да е към вас.

Когато бъдат провокирани Acanthoscurria geniculata могат да хапят, въпреки че не прибягват често до тази дефанзивна тактика. Отровата им не се смята за медицински проблем, но поради големите им телесни размери е болезнено.

Екипът на Jivaexzotika се стараем винаги да ви помагаме с отглеждането на вашите екзотични животни, дано статията да ви бъде полезна!

Терариум – Този вид е земен, за това височината на терариума не е толкова от значение, в зависимост от това, как искате да обзаведете, терариум с размери 30x30x20 или 45х30х20 са напълно достатъчни за пораснал индивид. Докато са малки е желателно да ги отглеждате в пластмасови кутии и постепенно да разширявате пространството.

Температура и осветление – Осветление не е необходимо, но ако желаете да има, то LED лампичките са най-удачни и няма да предизвикват дразнение на тарантулата. Температурата трябва да е през деня – 24-27°C, през нощта 20-23°C. Това лесно се регулира с малки нагревни килимчета в единия край, които не достигат много висока температура.

Вода и влажност – Влажността е желателно да е около 70-80%, хубаво е част от субстрата да е навлажнен, но внимавайте, за да не развиете акари. Желателно е да има втерариума и плитък съд с вода.

Субстрат и обзавеждане – Кокосов субстрат- ситен. Това е най-подходящия вид настилка за тарантулите, желателно е да сложите около 10 см слой, за да може паяка да си изкопае дупка и да си направи укритие. Обзавеждането е изцяло по ваш вкус, може да сложите изкуствени растения, изкуствени черепи, корк , камъни и клони ( ако ще вземате от природата, изварете ги добре и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са от широколистни дървета – върба, слива са много удачни).

Храна- Насекоми- щурци, скакалци, хлебарки ( b. dubia), брашнен червей, z.morio и др.
Докато са малки е добре да се хранят веднъж в седмицата, след това, може да е по нарядко.

Съвет! – Ако желаете по-чист терариум и да намалите възможността от развиване на акари, може да добавите в терариума изоподи.

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest