Chromatopelma cyaneopubescens – Отглеждане

Въпреки по-сприхавият си нрав, този вид тарантула е подходящ за начинаещи. При заплаха рядко напада, в повечето случаи предпочита да избяга и да се скрие в укритието си, има уртикарни косъмчета и при необходимост използва тях за защита, вместо да напада и хапе. Отровата не е опасна за човека, но все пак препоръчваме да се внимава. Обича да плете плътни “ килими” от паяжина в терариума си, за това е желателно, когато вземете такъв паяк, да предоставите различни на височина клони ( от широколистно дърво – въпреки, че от влагата някои видове мухлясват и масово в хобито се предпочитат тези от не естествени материали. т.нар изкуствени растения ) или други по ваш вкус декорации. Иглолистните са вредни за тарантулите, заради смолата която отделят.
Не е от най-големите паяци, възрастните достигат 7см в тяло, продължителността на живота им е около 10-15 години за женски. Мъжките живеят около 4-5 години. Това зависи изцяло от вас и как гледате тарантулата си.

Докато са малки Chromatopelma cyaneopubescens имат много интересна окраска на тялото т.нар тигрова, с порастването тези райета ще изчезват и ще се появи хубаво ръждиво тяло, синия цвят ще стане по-наситен и тарантулата ви изцяло ще придобие нов облик.

Ние от Jivaexzotika ще се постараем да помогнем за отглеждането на този вид с тази статия.

 

Терариум: В началото ако е тарантулата е бебе, може да се гледа в кутийката си в която сте го взели. След известно време и смяна на няколко кожи, можете да го смените в друга кутия по-голяма. Докато са бебета, намирането на храната им е доста трудно, заради малките им размери.Желателно е храната да се реже на парчета, за да не се налага да я убиват, докато са още малки. Най-лесен за това е брашнения червей, който се гледа лесно в домашни условия. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО след едно денонощие, когато паячето се е наяло, се изхвърля остатъка от храната му, за да не се развъдят акари, които са опасни за него. Ако е голям паяка, това не е толкова притеснително, но докато са още малки, са чувствителни от към акари, мухъл и подобни.
Отделно, много специалисти са са се изказали по въпроса, че бебетата тарантули се смущават от огромни пространства в началото, трябва им време да пораснат, за да придобият самочувствие и да не им е проблем да живеят в голям терариум.

Тъй като е земен вид, терариум с размери 45х30х20 см, за един възрастен индивид е напълно достатъчен. Тъй като споменахме, че обича да плете, ще ви е нужно пространство в терариума, за да добавите различни по избор украси.

Влага и вода: Влажността трябва да е не по-малко от 40-50% , пулверизирането на субстрата е важно, по този начин паяка си набавя вода, доста развъдчици използват при по-големите вече паяци и плитки купички с вода, което предотвратява нуждата от често мокрене с пулверизатор и появата на акари. Субстрата при малките тарантули трябва да е малко по-влажен.

Температура и осветление: Температурата трябва да е през деня: 25-28°C/ много хора в хобито предпочитат да използват нисковатови нагревни килимчета поддържащи тази температура, ако в дома им не е толкова /, през нощта 20-23°C. Както повечето тарантули и този вид няма нужда от осветление, за да изпъкнат уникалните цветове на паяка, масово в хобито се използва LED осветление, което не вреди на тарантулата.

Субстрат: Кокосов субстрат – пресован и ситен. Тъй като е земен вид, трябва слоят на субстрата да е около 10- 15 см. , за да да може паяка да си изкопае дупка и да оплете т.нар “килим”, по който ще усеща вибрациите на жертвите си и ще ловува. За да задържа влагата по-дълго е желателно да се смеси с вермикулит или перлит.

Храна: Насекоми- щурци, брашнен червей, хлебарки, Zoophobas morio, скакалци и др.

ВАЖНО: Не вземайте насекоми от природата, за да спестите някоя друга стотинка за храна! В градска среда или из природата, няма как да знаем, че взетото насекомо не е яло отрова или растения напоени с пестицид, към което то е придобило резистентност. Вашата тарантула едва ли би развила такава и най-вероятно ще умре! Ние предлагаме разнообразна храна за насекомоядни видове и винаги ще можем да предложим нещо за вашия любимец.

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest