Poecilotheria regalis- отглеждане

Изключително красива и широко разпространена като вид сред тераристите. Тази дървесна индийска тарантула е една от най-предпочитаните за отглеждане.

Ние от екипа на Jivaexzotika винаги се стремим да даваме точна информация за всеки вид, как да го отглеждате правилно и винаги сме готови да ви консултираме.

Poecilotheria regalis е вид, който поради бързината си и токсините в отровата, не се препоръчва като начинаеща тарантула! За всеки, който желае да има за първи път тарантула бихме предложили далеч по-спокоен земен вид паяк.

Терариум: Както вече споменахме, този вид са дървесни т.е трябва да имат вертикален терариум, за да аранжирате с клони и животното да има височина да се катери. Ако тарантулата е вече голяма за кутийката си, то 15x20x30 см ще й е напълно достатъчен, всичко зависи каква декорация желаете да има.
Температура и осветление : Температурата трябва да е между 25-27 С , желателно е терариума да не се оставя до прозорец и на пряка слънчева светлина, тъй като стъклото прави т.нар лупа и може да убиете животното. За осветление масово в хобито се използва LED осветление, тук зависи от вас.

Вода и влага: Влажността трябва да е 65% -75%. Субстратът в терариума се поддържа сух, като се пулверизира 2-3 пъти в седмицата, но не трябва да е изцяло мокър, защото ще предизвикате появата на акари, а те са неблагоприятни за тарантулата. Плитък съд с вода не е задължителен, тъй като в природата този вид пие от капките, насъбрали се от дъждовете + че си я набавя и от храната.

Субстрат и обзавеждане : Субстратът може да е ситен кокосов, смес от торфен мъх и кокосови влакна . Не е нужно да е много дебел постел, защото regalis не изпитва толкова голямо желание да копае канали, както земните видове. Във всеки случей е желателно да има, защото оплитайки мрежите си, за да си направи хралупа, паякът вдига и част от субстрата, за да направи укритието си по-здраво и защитено.
За обзавеждане може да използвате клони от широколистни дървета, кора от корк, статуетки и др. Може да направите укритие от една кора корк, която здраво да облегнете вертикално в терариума, благодарение на ъгъла, който паяка ще използва за укритие, може да не изпитва нужда да плете толкова много и ще може да го виждате по-често.

Храна: Щурци, хлебарки – B. dubia , скакалци, малки мишлета – pinky, копринени буби, кралски червей и др.

Интересно!

P.regalis има призрачен външен вид с много красива маркировка, под краката са ярко лимоненожълти. Съобщава се, че токсинът от тази тарантула е по-силен от повечето тарантули, за това трябва да се внимава много с нея!

Темп на растеж: Това е бързорастяща тарантула. В рамките на една година един паяк с размери от 2,5 см, ако се храни достатъчно и на често, сменя кожата си добре, има правилна влага и чиста вода, може да достигне размери около 10 см.

Размер за възрастни: Половозрелите женски могат да достигнат 17-18 см дължина

Темперамент: Това е много бързо движещ се паяк, вероятно ще ухапе, ако бъде провокиран, за това е желателно да обслужвате терариума с големи пинсети!

www.jivaexzotika.bg

Автор: Радост Филипова- Kubra

Pin It on Pinterest